• 31st July
    2014
  • 31
  • 31st July
    2014
  • 31
By @aisyahshakirah “Got this from whatsapp-

Perbualan bersama Omar Seyam (CEO Aman Palestin di Gaza) sebentar tadi:  Keadaan di Gaza semakin meruncing, makanan hanya boleh bertahan seminggu lagi, ubat-ubatan semakin habis di stor simpanan, eletrik terputus sama sekali, kemungkinan akan tiada hubungan komunikasi melalui HP selepas ini kecuali telefon rumah, bantuan luar tiada kecuali makanan yg dibawa masuk melalui sempadan Israel, Karem Abu Salum, dalam kuantiti yang terlalu sedikit  sekadar mengabui mata dunia bahawa tiada kebuluran di Gaza tetapi  selepas ini akan ada kematian disebabkan ketiadaan bahan makanan.

Omar Seyam meminta kita tumpukan propaganda dan tekanan daripada melihat siapa yg akan berjaya memasukkan bantuan ke dalam Gaza kerana sehingga kini tiada bantuan yg berjaya masuk ke dalam Gaza, bantuan USD 2 juta ubat-ubatan tersangkut di Arish sehingga kini masih tersadai. Aktiviti AP Gaza terhad disebabkan serangan2an, tiada yang selamat, setiap inci bumi Gaza terdedah kepada serangan Israel. Anak2 Yatim tidak boleh di update  begitu juga keluarga miskin.

Kejap tadi baru terbaca HSBC terminates Gaza-linked Islamic charity’s bank account and others. 
Ya Allah. Keep on making doa. No matter how ignorant some of us can be about this issue, remember that they are still our brothers and sisters. It tears my heart reading this.

P.s. I do not own this picture. All credit goes to turksnl tumblr or any parties owning it. Thank you” via @PhotoRepost_app

By @aisyahshakirah “Got this from whatsapp-

Perbualan bersama Omar Seyam (CEO Aman Palestin di Gaza) sebentar tadi: Keadaan di Gaza semakin meruncing, makanan hanya boleh bertahan seminggu lagi, ubat-ubatan semakin habis di stor simpanan, eletrik terputus sama sekali, kemungkinan akan tiada hubungan komunikasi melalui HP selepas ini kecuali telefon rumah, bantuan luar tiada kecuali makanan yg dibawa masuk melalui sempadan Israel, Karem Abu Salum, dalam kuantiti yang terlalu sedikit sekadar mengabui mata dunia bahawa tiada kebuluran di Gaza tetapi selepas ini akan ada kematian disebabkan ketiadaan bahan makanan.

Omar Seyam meminta kita tumpukan propaganda dan tekanan daripada melihat siapa yg akan berjaya memasukkan bantuan ke dalam Gaza kerana sehingga kini tiada bantuan yg berjaya masuk ke dalam Gaza, bantuan USD 2 juta ubat-ubatan tersangkut di Arish sehingga kini masih tersadai. Aktiviti AP Gaza terhad disebabkan serangan2an, tiada yang selamat, setiap inci bumi Gaza terdedah kepada serangan Israel. Anak2 Yatim tidak boleh di update begitu juga keluarga miskin.

Kejap tadi baru terbaca HSBC terminates Gaza-linked Islamic charity’s bank account and others.
Ya Allah. Keep on making doa. No matter how ignorant some of us can be about this issue, remember that they are still our brothers and sisters. It tears my heart reading this.

P.s. I do not own this picture. All credit goes to turksnl tumblr or any parties owning it. Thank you” via @PhotoRepost_app

  • 28th July
    2014
  • 28

Andai tiba-tiba putus asa itu hadir dalam diri ,
berhenti sejenak ..

Toleh ke belakang ,
Lihatlah betapa jauh perjalanan ,
yang kau telah susuri selama ini ..

Jalan berliku itu telah mampu kau susuri .
Bukankah itu kebanggaan buat dirimu ?

Teruskan berjalan, berhenti sejenak ,
menghela nafas dan berjalanlah semula ..

Kekuatan sebenar adalah dari semangat ,
yang tidak pernah mahu mengalah ..

Jangan bimbang ,
Destinasi impian ,
ada di hadapan ..

(via ahmdhiklzmri)

(Source: cikmeowww, via ohh-reality)

  • 28th July
    2014
  • 28

Menyepi bukan kerana membenci.

Whatever happen. Trust me, I will love you always. Lillahitaala. Inshaa Allah.

Because I don’t know how to hate people who I ever loved and care ;)

JNN, 1901

(via ohh-reality)

(via ohh-reality)

  • 28th July
    2014
  • 28

Dia wish raya dua kali kat fesbuk. Satu kat fb dy satu kat page button badge dy.

Dua2 tu tak sama sebab kat page button badge dia. Ucapan dy lain .dia tambah:

'Sayang menyanyangi amalan mulia. Saya sayang anda. Eh tetibe hehe '

Eee dy pk aku tak stalk laa page dy yg lagi satu tu. Apa plak tak faham. Faham aihhh.


Saya pun sayang awak ^_^

  • 28th July
    2014
  • 28
Katakanlah Aamiin,
jika ketiga permintaan di malam ini adalah doa Anda juga …

1. Tuhan,
mohon kuatkanlah aku dalam mengatasi kesulitan masa mudaku ini, agar aku mendewasa dengan baik dan membanggakan bagi Ibu dan Ayahku.

2. Tuhan,
sukseskanlah aku dalam studi dan karirku, dan jadikanlah aku pribadi yang terpandang dalam bidang usahaku.

3. Dan Tuhan,
akhirilah masa bingungku tentang cinta dan keluarga dengan persandingan dengan sebaik-baiknya belahan jiwa, yang bersamanya aku Kau sejahterakan dalam keluarga yang bahagia.

Aamiin

———————-

Jika ada doa khusus yang Anda butuhkan untuk kebaikan anggota keluarga Anda terkasih, sertakanlah di sini - agar kami semua bisa turut mengaminkannya.

Semoga dalam istirahat Anda malam ini Tuhan menyiapkan jawaban bagi doa dan harapan Anda, yang mulai Anda unduh esok pagi.

Aamiin
Mario Teguh (via marioteguh)

(via flyfonix)

  • 28th July
    2014
  • 28
muslima209:

The road ahead looks dark, the thorns are scattered across your path, the trees have lowered their heads in grief, the birds have hid away in their nests. Who is there to avail you, on a path which frightens even the most deep rooted creation? 
There is none but He.  
He who created the darkness.
He who created the thorns.
He who created the path.
He who created the trees.
He who created the birds.
He who created you. 
Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un - To Allah we belong and our return is to Him.

muslima209:

The road ahead looks dark, the thorns are scattered across your path, the trees have lowered their heads in grief, the birds have hid away in their nests. Who is there to avail you, on a path which frightens even the most deep rooted creation? 

There is none but He.  

He who created the darkness.

He who created the thorns.

He who created the path.

He who created the trees.

He who created the birds.

He who created you. 

Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un - To Allah we belong and our return is to Him.

(via flyfonix)

  • 28th July
    2014
  • 28

Soalan : Tak boleh couple macam mana nak kenal hati budi?

Jawapan - Taaruf boleh, jika minat tanyakan tentang dia melalui rakannya, keluarganya, juga langsung terus padanya. Tak perlu ‘feeling2’ sampai rindu dan sakit hati sebagai kekasih.

Soalan : Orang lain couple, boleh keluar jalan-jalan, bergambar, ‘sweet’ je tengok. Sunyi…

Jawapan - Orang lain tak takut dosa, kita takut jangan ikut sama. Kita tahu tahap nafsu diri, boleh jadi keluar jalan2 nak pegang tangan, nak manja, nak belanja. Kita je tengok diorang ‘sweet’, tapi banyak nangis merana hati tu fikir kekasih yang belum tentu haknya.

Soalan : Boleh ke tak couple, nanti tak laku?

Jawapan - Siapa nak tolak untuk
bersuamikan/memperisterikan anda kalau anda terjaga agama, akhlak yang tenang, menjaga maruah diri, malah orang lain sibuk ‘couple’ kita cari duit untuk masa depan. Pasti dijumpakan dengan seseorang yang sesuai untuk kita, terus lamar. Malah, kadang dicarikan lagi. Tak akan ada orang tolak insyaALLAH.

Yakin bro dan sis, anda bahagia dengan menumpukan dahulu komitmen pada keutamaan.

Ok soalan terakhir :

Yang dah couple macam mana.. Tak kan nak putus? Terangkan pada si dia, andai dia benar-benar sayang anda, pasti dia terima untuk jarak dan memelihara maruah diri. Masing-masing tetapkan satu tahun untuk ikatan sah, sebelum masa itu keduanya harus siap dan sedia dari segi dalaman, pengetahuan, dan kewangan.

InsyaALLAH boleh.

Nota : Sebanyak mana kemanisan yang kamu rasai bersama pasangan sebelum pernikahan, sebanyak itulah kepahitan yang akan kamu lalui selepas pernikahan.. (via kakpijah)
  • 28th July
    2014
  • 28

Orang bukan faham pun apa kita rasa.
Kita menjerit lah.
Menangis lah.
Orang tetap tak rasa dan tahu.
Melainkan Dia.

Tapi kita ni.
Tetap juga nak utamakan manusia melebihi Dia.
Walhal nya ujian dan masalah itu adalah kasih sayang Dia pada kita.

Luah lah pada Dia.
Kenapa perlu manusia.
Mungkin Allah tak beri respon yang memuas kan. Gitu?

Tidak.
Allah tu Maha memahami.
Mengetahui.
Setiap corong dan celah yang kita sembunyikan sakit itu pun Dia tetap tahu dan rasa.

Tapi.
Dia minta kita kuat.
Bukan minta kita lemah.
Bukan juga minta kita bersangka buruk padaNya.

Berdoa lah.
Bersujud lah.
Dengan berdoa dan bersujud itu.
Dia akan berikan kita kekuatan yang luar biasa.

(via kakpijah)

Allah!!!!!

(via pokethati)

(via flyfonix)

  • 28th July
    2014
  • 28